Вага натуральної черепиці - це перевага чи недолік ?

 Так, дійсно, репутація натуральної черепиці неоднозначна, заробивши в Україні звання «важкого» матеріалу для покрівлі, тепер черепиця «розплачується» за такий односторонній підхід «покрівельного питання». Але ж якщо уважно придивитися до керамічної і цементно-піщаної черепиці, стає ясно, що достоїнств у черепичної покрівлі значно більше, а її так звані «недоліки» є незаперечною перевагою перед іншими покрівельними матеріалами. Зауважимо, що більшість сучасних виробників покрівельних матеріалів не просто називають свій продукт «черепицею», а старанно імітують зовнішній вигляд натурального черепичного покриття.

 Давайте ж розберемося, чи не так страшний головний, приписуваний натуральної черепиці недолік, її велику вагу? Чому не потрібно «боятися» ваги натуральної черепиці, як впливає вага черепиці на основні конструкції будівлі, і на що слід звернути увагу майбутньому власнику будинку? Почнемо по порядку.

Корисна тяжкість

Вага черепиці - це суттєвий «плюс» не тільки для даху будівлі, але і для його мешканців. Чим же так хороша черепиця на даху? Важку черепичний дах не зірве сильний вітер, який зачастив в усі куточки України. Якщо ураган, гублячи на дах дерева, зашкодить частина покрівлі, господарям не доведеться міняти покриття цілих скатів, як у випадку з іншими матеріалами, досить буде замінити кілька розбитих черепичек на нові.

Завдяки своїй вазі, черепична покрівля м'яко гасить шум барабанного дробу дощу і граду та птахів, які облюбували собі місце на даху.

Унікальне якість важкої черепичної покрівлі - її теплоємність. Повільно нагріваючись на сонці, черепиця також повільно остигає, завдяки чому, під покрівлею створюється повітряний потік, провітрюють і просушують конструкцію даху. Не розжарюючись під жаркими сонячними променями, черепична покрівля допомагає створювати в житлових мансардах комфортну для проживання атмосферу і мікроклімат. Вага натуральної черепиці і тут виграє призові очки у інших покрівельних матеріалів.

А чи витримає ?

Незважаючи на очевидні переваги, придбана черепицею репутація важкого матеріалу, все ще грає проти неї. Це змушує багатьох людей помилково припускати, що для застосування черепиці, доведеться істотно посилювати конструкцію кроквяної системи та фундаменту. І часто можна почути: «Натуральна черепиця? Ну що ви, скільки ж тонн буде лежати на даху? Фундамент не витримає! ». Чи так це, і чи доводилося вам коли-небудь бачити «як не витримав фундамент» або звалилися під вагою черепичної покрівлі будинку? Спробуємо розібратися з цим помилкою.

 Сьогодні практично неможливо побудувати новий будинок або перебудувати старий без узгодженого архітектурного проекту. Але що це таке «проект будинку»? Правильно складений архітектурний проект - це не просто красива картинка майбутнього будинку. У проект закладаються і враховуються всі навантаження, які відчувають будівлею в процесі експлуатації, і пропонуються відповідні їм конструктивні елементи, які повинні витримувати ці навантаження. Природно, черепична покрівля, як і будь-яка інша, також закладається в розрахунки проекту, а її вага враховується в усіх конструкціях будівлі. Саме тому, фундамент, стіни, кроквяна система і інші елементи грамотно спроектованого будинку просто не можуть «не витримати» черепицю.
 Давайте подивимся, що кажуть ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ про навантаження покрівельного матеріалу. Саме цей документ є "Біблією" для кожного будівельника та архітектора. 
Документ можна скачати за посиланням http://ronako.com.ua/sites/default/files/dbn_1.2-2.2006.pdf
Навантаження, що впливають на кроквяну систему прийнято ділити на два типи:
змінні:
снігове навантаження
вітрове навантаження 
постійні:
вага крокв
вага покрівельного пирога ( рештування, гідроізоляційна плівка, теплоізоляційний матеріал, пароізоляційна плівка )
вага покрівельного матеріалу

 Для прикладу можем взяти середньостатистичний дах який буде монтуватись в західній або центральній Україні. Розміри будинку 8*10 метрів, висота 5 метрів і кут нахилу даху 25 градусів.
Розраховуючи навантаження по формулах зазначених в ДЕРЖАВНИХ БУДІВЕЛЬНИХ НОРМАХ  ОТРИМАЛИ такі дані:

снігове навантаження -175 кг/м²
вітрове навантаження - 44 кг/м²
вага крокв- 20 кг/м²
покрівельний періг- 20 кг/м²
В сумі вага даху без покрівельного матеріалу 259 кг/м².

Тепер додаєм вагу покрівельного матеріалу:
1. Класичний шифер 15 кг / м²;
2. Керамічна черепиця 40кг / м²;
3. Цементно-піщана черепиця 45 кг / м²;
4. Бітумна черепиця 12 кг / м² + ОСБ 20 кг / м² - 30 кг / м²
5. Металочерепиця 5 кг / м²

Отримуєм загальну вагу даху:
1. Класичний шифер 274 кг / м²;
2. Керамічна черепиця 299 кг / м²;
3. Цементно-піщана черепиця 304 кг / м²;
4. Бітумна черепиця  289 кг / м²
5. Металочерепиця  264 кг / м²

Бачим, що різниця між дахом з металочерепиці ( 264 кг / м²) і дахом з керамічної черепиці ( 299 кг / м²)  середня різниця біля 10 % .
В результаті нескладних підрахунків, спираючись тільки на будівельні норми і правила можна зрозуміти, що вага покрівельного матеріалу немає особливиго значення у виборі матеріалу.