Покрівельні матеріали Італії та Швейцарії.

Відвідуючи ці дві чудові країни, велику увагу звертали на тонкощі покрівлі будинків: які матеріали використовують, як монтують ці матеріали і яким саме покрівлям надають перевагу.

    Скаже кожен, що з назвами цих країн Європи асоціюється такі слова як: надійність, якість, добротність, довговічність, а такі терміни як «тимчасово», «неякісно» і «аби як», взагалі неприйнятні в жодній галузі. Особливо, оглядаючи архітектуру та будівлі, яким уже не одні століття, можна зрозуміти, яку увагу приділяють добротності будівництва в Італії та Швейцарії. Слова «робим на роки» тут не розуміють, тут будують за принципом «робим на віки».

 Основним покрівельним матеріалом для приватних будинків, магазинів, багатоповерхівок є керамічна черепиця. Цей матеріал у них використовується з давніх давен і зарекомендував себе як довговічний, надійний та комфортний у цій кліматичній зоні. Особливістю клімату в цих країнах є велика кількість сонячних днів та велика вологість, оскільки Італія кругом омивається різними морями, а в Швейцарії велика кількість озер та вплив Альпійських гір. На вікнах житлових будинків стоять або металеві жалюзі або дерев’яні дверцята, які повністю закривають вікна і захищають приміщення від нищівного сонячного світла і нагрівання приміщення, так і покрівля тут піддається могутнім температурним випробуванням. Не кожний покрівельний матеріал міг би бути використаний у цих країнах з досить агресивними природніми умовами.

   Керамічна черепиця своєю формою відрізняється від черепиці яку використовують в інших країнах Європи. В таких країнах як Німеччина, Польща, Австрія, Угорщина , використовують керамічну черепицю з низькою хвилею, часто плоску, переважно одного кольору, багато з глазурованим покриттям. В Італії  всюди висока хвиля, різні відтінки та кольори часто поєднані на одному даху, стараються пришвидшити ріст моху на покрівлі, щоб злитися з природою. В Швейцарії використовують черепицю як з високою так і з низькою хвилею.  

  Також, не зустрічали на покрівлях дахів цементно- піщану черепицю, яка,напевно,  має занадто низьку хвилю і не підходить під середньо- земний стиль.

  Італія має своїх виробників керамічної черепиці, які також продаються і в Україні, а це:

*Pica- виробник керамічної черепиці ( 6 заводів на території Італії )

*SanMarco- виробник керамічної черепиці, фасадів та підлоги ( північна частина Італії )

*S.Anselmo- виробник керамічної черепиці та цегли ( 9 заводів по всій Італії ).

 Виробництва черепиці в Швейцарії нам невідомі, а можливо їх і немає, але й навіщо, коли у сусідній Італії, Німеччині та Австрії так багато фабрик і заводів.