Натуральна черепиця - найдовговічніший покрівельний матеріал

 Якщо театр починається з вішалки, то будь-який будинок - з покрівлі, яка визначає не тільки його обличчя, але і надає будівлі завершеність і солідність.

У радянські часи наші споруди не блищали особливим шиком: все однотипне, сіре і досить сумне. Не була винятком і покрівля, яка виконувалася з листового заліза, прибитого до обрешітки або листового шиферу.

На жаль, ці матеріали не відрізнялися особливою довговічністю, а згодом і зовсім розцвітали іржею або болотної зеленню. На цьому тлі рідкісні дахи, де лежала натуральна черепиця, незмінно залучала заздрісні погляди. Однак ця краса коштувала дорого, тому, зваживши свої фінансові можливості, більшість домовласників зупиняли свій вибір на тому ж шифер або листовому залізі.

Цікаво, що питання вибору матеріалу покрівлі налічує не одну тисячу років. За цей солідний термін з метою захисту житла від негоди було випробувано безліч різноманітних матеріалів, від очерету до соломи і деревної тріски. І тільки в Древній Греції і Римській імперії, де знали толк в будівництві, на дахах окремих будинків красувався небачений за красою, міцності і довговічності матеріал - натуральна черепиця.

Хто знає, може, перші зразки натуральної черепиці (попередниці всіх сучасних видів черепиці), були просто відходами гончарного виробництва, поки чиясь розумна голова не зрозуміла використовувати цей матеріал для покрівлі. Однак новинка отримала довге життя і вже чотири тисячоліття справно несе службу на численних дахах по всьому світу.

Останнім часом в Україні з'являється все більше будівель під черепичним дахом. Сьогодні не становить труднощів вибрати на вітчизняному ринку будь-який вид черепиці: натуральну, цементно-піщану (її родоначальником була натуральна черепиця), гнучку, бітумну і металочерепицю. Через розмаїття видів сучасної черепиці в її назві обов'язково присутній уточнююче слово, яке інформує про матеріал, з якого вона виготовлена, без цього важко було б розібратися в покрівельної системі.

Треба відзначити, що стара добра натуральна черепиця, яку часто називають керамічної, не збирається поступатися позицій сучасним побратимам. Всі, хто багато подорожує, підтвердять, що сьогодні в будь-якому куточку України, як і в старій добрій Європі, багато житла увінчані покрівлею під керамічною черепицею.

Натуральна черепиця - найдовговічніший покрівельний матеріал

Натуральна черепиця має величезний термін служби. Якщо не порушена технологія виробництва, натуральна черепиця зберігає свій зовнішній вигляд протягом століть. Мало яке будівельний або оздоблювальний матеріал може похвалитися таким терміном служби. Натуральна черепиця випускається в декількох різновидах: плоска, пазова, S-образна і хвиляста.

Цей матеріал прекрасно переносить всі сюрпризи погоди. Йому не страшні ні перепади температури, ні сонячні промені, ні атмосферні опади. Навіть вогню не по силам натуральна черепиця.

Виробничий процес по створенню цього матеріалу не відрізняється складністю. Спочатку в ретельно розмішати глину додаються пластифікатори, потім з неї формують заготовки необхідної форми і після висихання наносять різні види покриттів. Завдяки сучасним технологіям покриття керамічної черепиці буває матовим або глянцевим, а спектр його квітів і зовсім безмежний. Після нанесення покриття на поверхню керамічну черепицю відправляють на відпал в піч. Сьогодні натуральна черепиця випускається двома способами: стрічковим і штампувальним. У першому виді виробництва натуральної черепиці готову керамічну стрічку розрізають на окремі зразки. При штампуванні кожну заготовку пресують в металевих формах.

Натуральна черепиця - матеріал не найдешевший, проте довгий термін служби і висока надійність коштують витрачених коштів. Якщо ви будуєте будинок за містом, але при всьому бажанні не можете витратитися на натуральну черепицю, можете зупинити свій вибір на її найближчої сестрі - цементно-піщаної черепиці. Виробництво цього матеріалу з'явилося в середині минулого століття в Німеччині. Домовласники по всій Україні одностайно відзначають БЕЗЛІЧ незаперечних переваг цементно-піщаної черепиці. Цей покрівельний матеріал має відмінні звукоізоляційні властивості, чинить опір вогню, при деформації будівлі не зміщується по покрівлі, зберігає природний вигляд і властивості під дією сонячних променів, не вимагає фарбування і не реагує на температурні перепади. 

Цементно-піщану черепицю виробляють штампувальним способом з піску, цементу, води і пігментних компонентів. Виробничий процес розділений на дві фази. У першій заготовки випікають в спеціальній печі, в другій вони відстоюються при нормальній температурі і природних умовах. При укладанні ця черепиця, як і натуральна черепиця, укладається прямо на рейкову обрешітку з простором між дошками (рейками).