Особливості монтажу цементно-піщаної черепиці.

При проведенні монтажу цементно-піщаної черепиці, слід вибирати кут нахилу від 22 до 65 градусів. Такий кут нахилу забезпечить захист від поривів вітру, дощових вод і снігу.
У разі якщо кут нахилу при монтажі цементно-піщаної черепиці становить від 12 до 22 градусів і від 65 до 90 градусів, слід використовувати додатковий герметичний гідроізоляційний шар (спеціальну плівку) і добре закріпити черепицю. Якщо кут нахилу складає 65-90 градусів, швидше за все, не обійтися без посилення обрешітки. Цементно-піщана черепиця кріпиться в шаховому порядку при укріпленої покрівлі.
Якщо цементно-піщана черепиця тривалий час зберігається на будівельному майданчику, її слід укрити від снігу і дощу.
Підйом черепиці на дах:

Щоб підняти цементно-піщану черепицю, найкраще скористатися автотранспортним підйомником. Слід невеликими партіями розподілити їх на зазначених місцях.
Черепиця укладається на даху по нижньому і верхньому рядах. Потім її необхідно вирівняти щодо стрехових звисів і закріпити нижній ряд.

 

Укладання цементно-піщаної черепиці:
Цементно-піщана черепиця укладається справа наліво, знизу вгору. По периметру ската необхідно прикріпити цвяхами всі крайні черепиці. Зазвичай така черепиця має два отвори для цвяхів. Такі отвори необхідно акуратно просвердлювати і ні в якому разі не пробивати безпосередньо. При стандартному куті нахилу черепиця укладається на обрешітку без закріплень.
Не закріплюючи, викладаються перший і останній ряд черепіци.В випадку якщо цементно-піщана черепиця не лежить урівень з лобовою дошкою на фронтоні, таку ситуацію виправляють зміщенням черепиці в кожному стику за рахунок люфту 3 мм. Фронтонні стовпці на обрешітці відбиваються фарбувальної шнурки. Розмітка вальмових і шатрових дахів починається з середини скатів у напрямку до хребтах.
Перша права нижня черепиця укладається з урахуванням спуску за край і закріплюється. Після цього кладеться весь нижній ряд, кожна черепиця повинна бути закріплена. Потім укладається другий ряд до самого верху, починаючи з правої черепиці. Щоб уникнути підриву крайніх черепиць вітром, необхідно їх міцно закріпити.
Цементно-піщана черепиця закріплюється в шаховому порядку (при куті нахилу від 12-22 і 65-90 градусів) - це забезпечить їїкраще закріплення. У такому випадку закріплена черепиця буде утримувати праву і нижню черепицю, а незакріплена буде утримувати верхню і ліву.
Обрешітку і крокви рекомендується навантажувати рівномірно піднятою на дах черепіце.Для того щоб не проломити обрешітку і крокви, слід складати черепицю стопками по 5 штук по всій площі даху.
Для забезпечення вентиляції, необхідно дати можливість повітрю надходити знизу і виходити з-під гребенів. Необхідно враховувати те, щоб остання черепиця виступала за межі стіни - це не допустить потрапляння води всередину. (Рис. 3) Для того щоб повітря виходило, верхня черепиця не повинна доходити до самого верху.
Верх даху необхідно накривати коньками. Для установки коньків використовують коньковий брус, який закріплюється спеціальними кріпленнями. Щоб закрити доступ до нижньої поверхні конька, кріпиться спеціальна вентиляційна стрічка між коньком і брусом. Крім цього, така стрічка забезпечує прохідність повітря. Для того щоб прикріпити гребінь до бруса, використовуються спеціальні кріплення - клямери. Захист від дощу і вітру, а так само для закриття скосу двосхилим даху, використовується універсальна бічна черепиця. При укладанні черепиці нахлест повинен становити 120 мм. Кожен скіс повинен бути закріплений цвяхами або шурупами.
Особливість цементно-піщаної черепиці полягає в тому, що вона може застосовуватися як на лівому, так і на правому фронтонних свесах. Необхідно враховувати лише те, де буде просвердлений отвір для кріплення. Укладати фронтонний звис слід знизу вгору. Перша бічна черепиця повинна упиратися в нижню частину другого ряду верхньою частиною. Кріпиться вона до крокви одним шурупом. Наступна черепиця накриває першу і своєю верхньою частиною впирається в нижню частину рядової черепиці і т.д.
Кінець вальмового даху повинен накриватися закінченням конька. Для того щоб забезпечити кращу вентиляцію даху, використовується вентиляційна черепиця.