Чи має право цементно-піщана черепиця називатись натуральною черепицею.

  За роки роботи з цементно-піщаною черепицею доводилось чути багато припущень, доводів та міфів про цей матеріал. Маючи великий досвід  роботи з таким матеріалом хочемо і ми поділитись своєю думкою оскільки нам доводилось відвідувати семінари на цю тему та виробництво  черепиці у Європейських країнах. Адже в сучасному світі дуже багато інформації, але вона не завжди відповідає дійсності.

  Щоб зрозуміти чи натуральний це матеріал, ми будемо порівнювати цементно-піщану і керамічну черепицю. Адже те, що керамічна черепиця  натуральна - це факт. Тому, для початку розглянемо, з яких елементів складається керамічна черепиця.

  У хімічний склад керамічної черепиці входять: оксид кремнію, оксид алюмінію і оксид заліза. Комплексне поєднання оксиду кремнію і оксиду алюмінію утворюють структуру черепиці, а оксид заліза надає черепиці червоний колір. Всі ці елементи містяться в глиняній масі, яка після змішування з водою і запіканні в тунельній печі при температурі понад 1000 ° С набуває міцність і зовнішній вигляд, властивий керамічним виробам.

 Якщо детально розглядати цементно-піщану черепицю, то можна з упевненістю сказати, що за хімічним складом вона майже ідентична керамічної. Адже, до складу цементно-піщаної черепиці входить: природний кварцовий пісок, цемент, вода і барвник на основі оксиду заліза. Якщо поглянути на склад цементно-піщаної черепиці більш детально, то можна побачити, що кварцовий пісок - це і є той самий оксид кремнію, а цемент, в свою чергу, утворюється в результаті тонкого помолу вапняку і глини запечених при температурі 1000 ° С з подальшим додаванням гіпсу. При змішуванні кварцового піску і цементу з водою, і подальшій кристалізації утворюється бетон - штучний камінь. На завершальному етапі цементно-піщану черепицю покривають натуральною фарбою, на основі оксиду заліза.

  Прийнявши до уваги представлені дані, можна зробити цілком логічний висновок, що цементно-піщана черепиця є натуральною і ідентичною за хімічним складом з керамічною черепицею. Додатковим доказом екологічності цього матеріалу, можуть служити зразки цементно-піщаної черепиці, знайдені в Італії, і датовані першим століттям д.е.н. Адже в ті часи населення планети використало виключно натуральні, природні матеріали.